Dobro došli!emailinstagramfbb

otvorenje izložbe joyceU petak, 1. travnja 2016. u Centru za mlade u Grabriku s početkom u 20:15 sati bit će otvorena izložba „Joyce fura svoj film“ (eng. Joyce on The Roll).

Nakon Pule, a u sklopu programskih izložbi u Centru za mlade u Grabriku, tijekom travnja Karlovčani će moći vidjeti kakve su poveznice filma i književnog monstruma, Joyceovog Uliksa. Djelo koje slovi za jedno od najvećih u književnosti, nastalo je dobrim dijelom prema filmskim postupcima i konvencijama koje su inspirirale njezina autora, irskog književnika Jamesa Joycea koji je 1904. i 1905. boravio u Puli. Upravo je u toj austro-ugarskoj luci gledao svoje prve filmske projekcije i opazio specifičnosti filmskog medija koje je odlučio prenijeti na pisanu riječ. „Joyce fura svoj film“ tako će odgovoriti na pitanja o vezi između Uliksa i Charlieja Chaplina, ruskog redateljskog i montažnog pionira Sergeja Ejzenštajna, odnosno što to povezuje Joycea i Karlovac, odnosno karlovačku kinematografiju s prijelaza stoljeća kada je novootkriveni filmski medij došao u grad i Karlovac učinio filmskim središtem tadašnje Kraljevine Hrvatske.

Izložbu je oblikovala Iva Hrvatin, dizajnerica festivala Bloomsday Croatia, a autor joj je Igor Jurilj, organizator istoimenog festivala.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2016., a posjetitelji ju mogu razgledati svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Izložba je dio projekta Klub mladih – Centar za mlade Grabrik kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Karlovac, kojeg provodi udruga Carpe Diem.