Dobro došli!emailinstagramfbb

kinedok-FB11U partnerstvu s udrugom 'Restart', a uz vodstvo 'Instituta dokumentarnog filma iz Praga', udruga Izvan fokusa u Karlovcu provodi projekt „KineDok“.

U sklopu projekta u Karlovcu će se u dva vikenda održati 6 projekcija dokumentarnog filma. Idućeg vikenda 23., 24., i 25.10. u Centru za mlade Grabrik očekuju nas filmovi 'Sugar Blues' (Češka), 'Krv' (Rusija) i 'Joanna' (Poljska) uz besplatan ulaz te diskusiju.

U petak 23.10.2015. godine s početkom u 20:00h očekuje nas projekcija Češkog filma Sugar Blues. Redateljica Andrea Culková pati od trudničkog dijabetesa i iznenada se mora odreći rafiniranog šećera. Pati od apstinencijske krize i shvaća koliko je to doista teško. Šećer je posvuda; od peciva, preko gotovih jela, do piva. Nalazi se u konzerviranom povrću, čipsu i kobasicama, čak i u cigaretama, kao i u reklamama i politici. Redateljica istražuje kakav je utjecaj višestoljetne konzumacije šećera na pojedince i društvo. Otkrila je golemu moć koju je ovaj bijeli prah imao kroz povijest, do današnjeg dana. Otkrila je poveznice između mentalnih i bihevioralnih poremećaja te pretjerane konzumacije šećera.

U subotu 24.10.2015. godine s početkom u 19:00h očekuje nas projekcija Ruskog filma Krv. Za neke ljude u Rusiji danas je doniranje krvi jedini način da zarade novac. Film redateljice Aline Rudnitskaya govori o trenutnoj situaciji davanja krvi u Rusiji. Mobilni 'donatorski centar za krv' putuje diljem malih gradova u Rusiji poput cirkusa i prikuplja krv. Država za pola litre krvi plaća 15 eura što je mnogima jedini prihod. Donirana krv spašava živote, dok krv siromašnih ljudi istječe iz njih, stvarajući snažnu metaforu društva.

U nedjelju 25.10.2015. godine s početkom u 19:00h u Centru za mlade Grabrik očekuje nas projekcija Poljskog filma Joanna. Film govori o Joanninom blogu u kojemu ih uči kako promišljati život i biti radostan. Opisuje svoj svakodnevni život sa silnom iskrenošću i točnošću. Joanni je dijagnosticirana neizlječiva bolest i obećaje svom sinu da će dati sve od sebe da poživi što je dulje moguće. Zapisuje sve što bi željela da nauči od nje kad odraste. Putem snažne vizualne poezije dokumentarac bilježi jednostavne i značajne trenutke u životu obitelji. Vrlo rijetke izgovorene riječi i one koje u filmu nikad nisu izgovorene rezultiraju vrlo snažnom i izuzetno suptilnom porukom. Ovo je priča o bliskim odnosima, nježnosti, ljubavi i promišljanju života.

Uz Karlovac i Hrvatsku u projektu sudjeluju partneri iz Češke, Slovačke, Rumunjske i Mađarske, a sve sa ciljem stvaranja alternativne distribucijske platforme za autorske dokumentarne filmove u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Više o KineDok projektu:  http://kinedok.net

Više o eventu:  https://www.facebook.com/events/115283102161370/